Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT
Ministerul de finante a publicat in 04.07.2022 un amplu proiect legislativ – in cadrul caruia microintreprinderile sunt in special “vizate“.
Care este situatia actuala ?
In prezent pentru a fi microintreprindere una dintre conditii este ca persoana juridică română să fi realizat la data de la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, venituri ce nu au depăşit echivalentul în lei a 1.000.000 euro.
Cotele de impunere sunt diferențiate în funcție de numărul de salariați, fiind aplicabilă o cotă de 1% în cazul în care microîntreprinderea are cel puțin un salariat și respectiv, o cotă de 3% dacă microîntreprinderea nu are salariați.
Prin excepţie de la prevederile de încadrare în acest sistem de impunere, microîntreprinderile care au un capital social subscris de cel puţin 45.000 lei şi au cel puţin 2 salariaţi pot opta să devină plătitoare de impozit pe profit începând cu trimestrul în care aceste condiţii sunt îndeplinite cumulativ, opţiunea fiind definitivă. În cazul în care aceste condiţii nu mai sunt îndeplinite, se aplică prevederile titlului III din Codul fiscal, începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei şi/sau numărul salariaţilor scade sub 2, dacă sunt îndeplinite și celelalte condiţii prevăzute de lege pentru acest regim fiscal.
In prezent în sfera de aplicare a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sunt cuprinse și persoane juridice care desfășoară activităţi: în domeniul bancar, în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, inclusiv activităţi de intermediere în aceste domenii, în domeniul jocurilor de noroc, precum și persoanele juridice române care desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale, acestea fiind activități reglementate specific.
Ce schimbari se propun din 2023?
- limitarea aplicării acestui regim de impozitare pentru persoanele juridice care obțin venituri din consultanță și management în cazul cărora veniturile de asemenea natură nu pot depăși 20% din totalul veniturilor obținute. Aceasta prevedere a mai existat in trecut in Codul fiscal.
- reducerea plafonului veniturilor obținute în anul precedent, de la 1 000 000 euro la 500 000 euro
- limitarea deținerii de către același acționar/asociat, a cel mult trei persoane juridice eligibile să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor – in motivatia fiscului pentru a preveni fragmentarea activitatilor si mascarea formei de angajare a persoanelor fizice. Mai precis, instituirea unei condiții de deținere de titluri de participare de către același acționar/asociat la cel mult trei microîntreprinderi, în cazul acționarilor asociaților care dețin mai mult de 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot
- instituirea condiției ca microîntreprinderea să aibă cel puțin un salariat, situație în care este necesară eliminarea cotei de impozitare de 3%
- microîntreprinderile care efectuează sponsorizări pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult și/sau cheltuieli pentru Fondul Naţiunilor Unite Pentru Copii – UNICEF și alte organizații internaționale au obligația depunerii unei declarații informative privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizărilor până la 25 ianuarie inclusiv a anului următor. Întrucât pentru perioada 2021-2025, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor măsuri fiscale de stimulare a menţinerii/creşterii capitalurilor proprii, precum şi pentru completarea unor acte normative, termenul de depunere a declarației pentru trimestrul IV este până la 25 iunie a anului următor celui de calcul, iar în formular se înscrie suma dedusă, se propune corelarea termenului de depunere a acestei declarații informative cu cel de depunere a declarației de impunere.
- pentru stabilirea valorii impozitului pe veniturile microîntreprinderilor datorat într-un trimestru, contribuabilii care efectuează sponsorizări pentru susținerea entităților nonprofit, unităților de cult si/sau cheltuieli pentru UNICEF și alte organizații internaționale scad aceste sponsorizări din impozit, până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective. În același timp, microîntreprinderile care achiziționează aparate de marcat electronice fiscale scad costul de achiziție aferent acestora din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor în trimestrul în care au fost puse în funcțiune, în limita impozitului datorat pentru trimestrul respectiv, fără a se stabili o ordine a acestei scăderi în raport cu cea efectuată pentru sponsorizări. Astfel, pentru clarificarea ordinii în care se efectuează scăderea celor două valori, este necesară o regulă specifică. Această ordine va permite și stabilirea valorii impozitului asupra căruia se vor aplica reducerile de impozit prevăzute de OUG nr.153/2020.
- reducerea ariei de aplicabilitate a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se regăsește și în recomandările organismelor financiare internaționale (Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială) precum și în cele ale Comisiei Europene
- excluderea din sfera de aplicare a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor a persoanelor juridice care desfășoară activităţi: în domeniul bancar, în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, inclusiv activităţi de intermediere în aceste domenii, în domeniul jocurilor de noroc, precum și a persoanelor juridice române care desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale
- eliminarea posibilității de opțiune pentru aplicarea impozitului pe profit în situația în care erau îndeplinite condițiile legate de valoarea capitalului social și a numărului de salariați.
Va fi platitoare de impozit pe profit.
Si daca o microintreprindere nu va avea nevoie de un angajat ce se intampla in 2023 ? Care va fi solutia ?